Губитак чула мириса и главобоља симптоми већине Европљана

ПАРИЗ, ВАШИНГТОНГлавобоља и губитак чула мириса најчешћи су симптоми корона вируса код оболелих у Европи, показују резултати истраживања института ИФОС из Француске.
korona virus
Фото: pixabay

Истраживање је показало да се болест манифестује у различитим облицима, а који ће се симптоми појавити зависи од година старости и пола пацијента.

Резултати истраживања показали су учесталост тих симптома који нису били забележени у истраживањима пацијената у Азији, преноси портал Индекс.

Закључак овог научног експеримента, изведеног на више од 1.400 пацијената који имају благ или умерен облик болести, а које је објављено у Јоурнал оф Интерн Медицине, је да седам од десет оболелих имају та оба симптома.

Истраживање, извршено у пет европских земља (Француској, Белгији, Италији, Шпанији и Швајцарској) потврђује да је губитак чула мириса један од специфичних симптома ковида-19 и то не само као последица зачепљеног носа.

Може да остане у ваздуху више од 8 минута

Капљице које стварају људи заражени вирусом Ковид-19 током разговора могу да се задрже у ваздуху осам минута и потенцијално изазову нове инфекције, сматрају истраживачи америчког Института за здравље при Универзитету у Пенсилванији.

Научници су открили да када заражена особа говори гласно један минут у ограниченом простору може да створи до 1.000 капљица с новим корона вирусом, а оне могу да опстану у ваздуху осам минута, преноси Си-Ен-Ен.

Истраживачи сматрају да је то довољно да се неко зарази.

Како би потврдили налазе, научници су извели експеримент у коме су симулирали затворено, непроветрено ваздушно окружење, а затим су користили ласер како би видели шта се догађа са капљицама када изађу из уста.

Показало се да су се велике капљице смањивале, док су делимично испаравале и висиле у ваздуху, а научни тим је закључио да би у стварном животу нека особа могла да их удахне и зарази се.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести