Гојазност повећава ризик за лечење од Ковида

ЛОНДОН: Гојазност удвостручује ризик да ће оболели од новог корона вируса морати да се лечи у болници, утврдили су научници са универзитета у Глазгову, на основу података прикупљених од 400.000 особа.
debeli gojazni
Фото: pixabay.com

Они су у студији установили да што се индекс телесне масе повећава, повећава се и ризик од озбиљног обољевања од вируса Ковид-19, преноси британски Сан.

Пол Велш са универзитета у Глазгову рекао је да су пацијенти са толиким индексом пре завршавали у болници и на респираторима, као и да им се стање погорсасавало.

Такође, утврђено је и да су у великом ризику пацијенти са високим крвним притиском и који спорије ходају.

Претпоставља се да је разлог за то што гојазност може да узрокује срчане проблеме, дијабетес, али и мањак кисеоника у организму.

Како се наводи, око трећине Британаца је гојазно и има индекс телесне масе већи од 30, због чега се претпоставља да је смртност од Ковида-19 у Британији највећа у Европи.

Додаје се да влада покушава да установи како пол, етницитет и гојазност утичу на јачину вируса, а све то након што је утврђено да Британци црне расе, Азијати и мањинске групе чешће умиру од вируса у односу на остатак популације.

EUR/RSD 117.5847
Најновије вести