Гардијан: За одговор организма на корону кључни су гени

ЛОНДОН: Већина научника уверена је да гени играју кључну улогу у стварању одговора у људском организму на инфекцију корона вирусом, пише лондонски Гардијан.
genetika pixabay
Фото: pixabay.com

Генетски склоп сваког човека различито утиче на рецепторе преко којих се корона вирус везује за молекуле наших ћелија.

У студији коју је водио професор Тим Спектор са лондонског Краљевског колеџа, наводи се да на симптоме код оболелих од ковида-19, по свему судећи, до 50 одсто утичу гени.

Поред гена, на симптоме утичу и опште здравствено стање заражене особе, отпорност на инфекцију корона вирусом и општи имуно одговор у тренутку инфекције.

Професор Спектор упозорава да је потребно извршити додатна истраживања како би се у потпуности схватило који су гени најважнији и на који начин реагују на инфекцију корона вирусом.

На значај гена указала је смрт од корона вируса две сестре близнакиње које су прошлог месеца преминуле у болници у Соутемптону.

Две сестре близнакиње, живеле су заједно и обе су биле у лошем здравственом стању пре инфекције, истовремено су оболеле од ковида-19 и недуго потом обе преминуле од инфекције.

Ове и друге смрти близанаца од ковида-19 с једне стране упућују на закључак да одговор лежи у генима, али с друге стране морамо бити опрезни јер близанци нису лошијег здравственог стања од обичних људи, не умиру често у готово истом тренутку. Али када се деси, медији то претворе у сензационалну вест и тиме произведу дисторизију у јавној перцепцији, упозорио је професор Маркус Манафо са Универзитета у Бристолу.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести