Два и по милиона ученика у САД користи електронске цигарете

АТЛАНТА: Број тинејџера који користе е-цигарете у САД порастао је ове године за 500.000, или 24 одсто, пошто је више од 2,5 милиона ученика средњих школа признало да је користило ове уређаје у протеклих 30 дана, показало је ново истраживање Управе за храну и лекове (CDC) и Центра за контролу и превенцију болести (FDA) САД.
2
Фото: pixabay.com

„Ова студија показује да омладину наше нације привлачи све већи број брендова е-цигарета који испоручују ароматизовани никотин“, рекла је Дирдре Лоренс Китнер, директорка Канцеларије за пушење и здравље CDC-а.

Она је рекла да је од кључне важности да "радимо заједно како бисмо спречили младе да почну да користе било који дувански производ -укључујући е-цигарете - и да помогнемо свим младима који их користе да одустану".

Резултати студије кажу да више од један од четири тинејџера у САД користи е-цигарете на дневном нивоу, а четворо од десеторо користило их је у 20 од последњих 30 дана.

Утврђено је да електронске цигарете користи више од 14 одсто средњошколаца и 3 одсто млађих.

"FDA је и даље дубоко забринута због употребе е-цигарета међу младима у САД. Јасно је да још имамо озбиљан проблем јавног здравља који угрожава године напретка који смо постигли у борби против употребе дуванских производа за младе", рекао је комесар FDA, др. Роберт Калиф.

CDC је објавио ову студију у четвртак по локалном времену као део Националне анкете о дувану код младих 2022.

EUR/RSD 117.3380
Најновије вести