ДРЕВНА МЕДИЦИНА Кад зазвони гонг крену позитивне вибрације

Гонг “купке” или терапије, индивидуалне и групне звучне “купке”, Гонг звучна путовања и концерти убрајају се у холистичку методу приступа људском бићу, јер имају за циљ да доведу до равнотеже и хармонизације људског бића на свим нивоима и то помоћу звука.
d
Фото: Приватна архива

Свако има своју вибрацију, сви предмети око нас, тло, па и наши органи и ћелије вибрирају својим фреквенцијама, практично, „све у свемиру вибрира”, говорио је онколог са Менхентна др Мичел Гејнора. Ако се неки од органа налази у енергетском или физичком дисбалансу, вибрација његове фреквенције биће поремећена и долази до развоја болести.

- Звук је подстицај за повратак у хармонију и равнотежу, а када се звуци и вибрације крећу кроз физичко и енергетско тело, активира се сећање на то да је свако тело креирано у хармонији - објашњава Гонг мастер и практикант Гонг “купке” и звучне масаже Аника Петровић из Новог Сада. - Свака неправилност се може детектовати већ на етеричном нивоу, па тако и отклонити пре него што се манифестује у физичком облику као одређено обољење, што се може постићи поменутим Гонг терапијама. Уколико постоји дисхармонија на менталном, физичком или емотивном нивоу, препоручује се звучна Гонг “купка”, не би ли олакшала стање, а његова добробит је вишеструка. Инструмент шири вибрантан, широк спектар звука, а мењајући ритам, динамику, као и интензитет током свирања, слушалац може да се уведе у веома дубоко стање релаксације и мира, односно у алфа или тета стање.

Како каже, када дође до синхронизације са звуком, постижу се значајне трансформације ума, физичког и психичког стања, а често за време практиковања звучних масажа и гонг терапија долази до осетног олакшања, отпуштања бола и доприноси се ревитализацији и регенерацији. Гонг се, по посебно прилагођеном редоследу, озвучи палицом у простору слушалаца или око њега. Осим Гонга, користе се и тибетанске чиније, где свака има своју фреквенцију, као и други инструменти попут тингше, кишног штапа, бубњева, “коши” звончића, звучне виљушке, перја и слично. Утицај је индивидуалан, а особа ће, у зависности од сензибилитета, осетити ефекте тренутно или за сат, дан или недељу.

- Гонг “купке” се реализују за групу људи који слушају, опуштају се уз звуке, који, у зависности од договора са организатором простора у којем се терапија одвија, трају сат, два или више - казала је Аника. - Појам „купка“ постао је популаран јер се уз звук осете таласи попут купања у води. Постоје и Гонг “Пује” које трају седам и по сати. Индивидуалан рад подразумева да се око тела клијента постави један или више Гонгова и у одређеном ритму и јачини звука балансира и хармонизује физичко и енергетско тело. Гонг се палицом озвучи благим, ритмичним покретима и тада, кроз разне медијуме, као што су ваздух и вода, почињу да се шире звуци и вибрације. Ти нежни и хармонични звуци убрзо доводе у стање дубоке релаксације. Сви Гонгови, не само планетарни, имају моћ да код слушаоца створе могућност да се сети да покрене најпозитивније процесе, да буде у хармонији са собом и са свим око себе.

Фото: Приватна архива

Како објашњава наша саговорница, вибрације се шире у ваздуху и кроз ушну шкољку, претварајући механичке таласе или звучни притисак у електрохемијске импулсе, који се спроводе до мозга путем нерва. Нерви шаљу сигнал кроз тело, дубоко продирујући у сваки део - орган, ћелију, па до кости, стварајући у њему суптилне таласе који доприносе нежном препуштању и потпуној релаксацији, када се искључује ум, а активирају унутрашњи потенцијали што је нарочито корисно код данашњег стила живота.

- Гонг се може користити за индивидуалне потребе за релаксацијом и хармонизацијом на психичком, физичком и менталном пољу, или у медицини,  као средство за подршку у лечењу - поручила је Аника. - Звучна масажа и практиковање звука на Гонгу се не бави дијагностиком и не замењује медицинско или терапеутско лечење болести, она је подршка за одржавање и јачање здравља. Такође, може да се практикује у психотерапији за опуштање пацијента, али и у забавиштима, школама, у раду са особама са посебним потребама, па и у ветерини са животињама. Наука, искуства корисника звучних Гонг-купки, као и индивидуалног рада са људима, потврђују позитивне, хармонизирајуће ефекте тих звукова и вибрација.

Ивана Бакмаз

EUR/RSD 117.5918
Најновије вести