Депресија може да буде знак да следи мождани удар

МИНСТЕР: Осим што многи људи пате од депресије након можданог удара, нова студија немачких лекара је показала да се депресија често јавља и пре удара и да може бити знак упозорења за шлог, објавила је Америчка академија за неурологију.
depresija
Фото: freeimages.com

Ова студија наглашава зашто лекари морају дугорочно да прате симптоме депресије, рекла је њена ауторка Марија Блол са Универзитета у Минстеру у Немачкој.

Блол и њене колеге су пратиле више од 10.000 одраслих особа без историје можданог удара, просечне старости 65 година, током пуних 12 година. За то време је њих 425 имало мождани удар. Ови пацијенти су упоређени са више од 4.200 људи који живе у сличним условима, а који нису имали мождани удар.

Учесници студије су испитивани сваке две године, питали су их да ли су прошле недеље искусили симптоме депресије, укључујући осећај усамљености, туге, немирног сна или осећања да је све било тешко постићи.

Истраживања су открила да симптоми депресије често претходе можданом удару и да се погоршавају након тога.

Док су обе групе имале сличне резултате у односу на шест година раније, како су године пролазиле, учесници који су касније имали мождани удар постајали су све депресивнији, све док се нису разболели, рекли су аутори студије.

Депресија је међу најважнијим проблемима код људи који су имали мождани удар и толико је честа да се назива депресија након можданог удара, рекла Блол, а касније објавила Америчке академија за неурологију и додала:

“Али наша студија је открила да се симптоми депресије не само значајно повећавају након удара, већ су људи већ развили депресивне симптоме пре него што се мождани удар уопште догодио."

Према резултатима студије, 29% људи који су били пред можданим ударом испунило је критеријуме за вероватну депресију, у поређењу са 24% оних који нису имали мождани удар. У време самог удара 34% је испуњавало критеријуме за вероватну депресију, открили су истраживачи.

Ово сугерише да су све израженији симптоми депресије пре можданог удара углавном суптилне промене и да се можда не могу увек клинички детектовати. Али чак и незнатно повећање симптома депресије, посебно симптома везаних за расположење и умор, може бити сигнал да ће се мождани удар догодити, рекла је Блол.

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести