Да ли су парадајз и краставац штетни ако се једу заједно?

На интернету се појавила вест како није здраво јести парадајз и краставац у истој салати, а ево шта је права истина. Као главни разлог што не треба правити комбинацију парадајза и краставца наводи се чињеница да је време варења веома различито за ове две врсте поврћа. Тачно је, парадајз је богатији влакнима него краставац, па се спорије вари.
y
Фото: pixabay.com

Међутим, утврђено је да се и комбинација других врста поврћа вари различитом брзином, па то ипак није разлог да одустајате од савршене комбинације краставца и парадајза. Ако имате осетљив стомак, пратите како ваш организам реагује након што поједете грчку салату. Уколико вашој пробави не смета комбинација краставца и парадајза, немате надимање стомака или гасове, онда слободно уживајте у својој омиљеној салати.

Додатни разлог зашто су људи почели да избегавају комбинацију краставца и парадајза јесте то што краставац садржи ензиме који уништавају витамин Ц из парадајза. Ово не би требало да представља проблем, осим ако патите од авитаминозе. Међутим, ако вам недостаје витамин Ц, овај проблем можете решити тако што нећете комбиновати парадајз и краставац у истој чинији, него их једите одвојено или после оброка попијте чашу сока од цеђене поморанџе и тако надокнадите неопходну дозу витамина.

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести