Алкохол можда штити срце, али не спречава рак

ЛОНДОН: Најновија научна студија потврдила је претходна истраживања која су показала да не постоји "безбедна количина" алкохола која може да се конзумира.
alkohol EPA/PATRICK SEEGER
Фото: EPA/PATRICK SEEGER

Истраживачи су прихватили да умерено конзумирање алкохола може да заштити од болести срца, али и додали да постоји велики ризик од добијања рака и других болести, преноси ББЦ.

Студија "Глобални терет болести" обухватила је количине конзумираног алкохола и његове ефекте на здравље у 195 земаља широм света између 1990. и 2016. године.

Како се наводи, анализирани су подаци узети од особа узраста од 15 до 95 година који су конзумирали алкохол, оних који то никада нису радили и оних који су пили само једно пиће дневно.

Резултати су показали да је код особа које су пиле једно и више пића дневно имали здравствене проблеме попут повреда или обољевања од рака.

Једна од ауторки студије и истраживач на Империјал колеџу у Лондону Соња Саксена, рекла је да већ и једно пиће дневно представља ризик, а да већина људи не пије само једно пиће.

Студија је показала и да Британци у просеку пију три пића дневно, а на листи највећих конзумената алкохола предњаче Румуни који пију у просеку по осам пића дневно, а код жена Украјинке које конзумирају у просеку 4,2 чаше алкохола дневно.

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести