Златне куполе на руским храмовима

Црква вековима гради храмове који чине културно наслеђе руског народа. Људи се диве њиховој архитектури и велелепној декорацији, изјавио је митрополит волокамски Иларион.
1
Фото: Youtube Printscreen

На питања водитељке телевизијског канала „Русија 24“ зашто су православни храмови украшени златом, зашто архијереји носе раскошну одежду и не би ли било боље уштедети на велелепном изгледу цркве и тако добијени новац дати сиромашнима, митрополит је одговорио да одора и храмови представљају културну вредност народа.

„Црква је вековима радила и ради на стварању онога што чини културну вредност народа. Никоме ни на памет не пада да предложи да продамо Дијамантски фонд, а да од добијеног новца саградимо болнице и школе или да продамо Третјаковску галерију или Ермитаж — све је то културно наслеђе“, рекао је митрополит Иларион.

Он је навео као пример Храм Василија Блаженог на Црвеном тргу, Саборни трг московског Кремља и Храм Христа Спаситеља које туристи неизоставно посете у Москви и „диве се не само архитектури храмова, него и њиховој раскоши“.

„Храмови који се граде данас временом ће постати споменици архитектуре и дивиће им се исто онако како се ми дивимо данас древним храмовима. Чак ће се те исте одоре које данас носе архијереји наћи некада у музеју, као што је сада у Дијамантском фонду изложена колекција православних одора архијереја“, закључио је представник Руске православне цркве.

Спутњик

EUR/RSD 117.5133
Најновије вести