Зашто нема преминулих од Ковида-19 у Вијетнаму?

У време када се читав свет бори са пандемијом корона вируса који свакодневно односи на хиљаде жртава, Социјалистичка Република Вијетнам нема ниједан смртни случај, а од 16. априла нису регистроване нове заражене особе.
korona
Фото: pixabay.com

Иако броји 95 милиона становника и граничи се с Кином, Вијетнамци пружају ефикасан пример борбе против короне раним затварањем граница, строгим карантином, масовним тестирањем и друштвеном дисциплином. Премијер Вијетнама Нгујен Ксуан Пук најавио је и постепено попуштање рестриктивних мера.

- Планира се поновно отварање предузећа и школа у мају, али људи би требали остати опрезни, јер болест може поново да избије. Свако предузеће, грађанин и стамбено подручје мора бити тврђава превенције епидемије - говори Нгујен.

Полако се отварају мала предузећа, попут општих и специјализованих продавница, уличних тезги, фризерских и козметичких салона, док ће ресторани, кафићи, клубови, тржни центри, као и “објекти који окупљају велик број људи” бити  и даље затворени. Фестивали и спортски догађаји и даље ће “стопирани”. Грађани могу излазити напоље само ако носе маске и држе се на сигурној удаљености, а ко не носи маску биће новчано кажњен. Превозна средства попут аутобуса, воза и таксија ће моћи поново да се користе, али уз ограничења о броју седишта која морају остати празна, како би се избегле гужве.

Број активних случајева у Вијетнаму спао је на 44 од укупно 268, и нико није преминуо, према бројачу универзитета “Yон Хопкинс”.  

Одговор државе на епидемију добио је и међународно признање, укључујући Светску здравствену организацију (СЗО). Кидонг Парк, представник СЗО за Вијетнам, сведочи да је за његов успех пресудно било рано деловање.

- Вијетнам је на пандемију одговорио рано и проактивно. Њихова прва вежба процене ризика догодила се почетком јануара, недуго након што су пријављени први случајеви у Кини - истиче Парк и додаје да је Влада одувек била спремна да  предузме неопходне акције.

Једна од првих мера деловања било је затварање свих школа и универзитета 1. фебруара, одмах после зимског распуста, а тада је корона и званично окарактерисана као заразна болест “А класе”. Уследила је Одлука о проглашењу ванредног стања, након што је пријављен шести случај у земљи.

Десетине хиљада људи смештено је у карантинске кампове, а константно се спроводи проналажење свих људи који су били у контакту са вирусом. Западне земље попут Немачке документовале су заражене особе и оне које су биле у директном контакту са њима, док је Вијетнам од почетка пратио и други, трећи и четврти ниво контаката са зараженим особама.

До краја марта Вијетнам је укинуо све домаће и стране летове, а 1. априла је ставио целу државу у карантин, и поред тога што није било много потврђених случајева.  Сходно томе, уводи се и социјално дистанцирање и привремено затварање предузећа “која не обезбеђују основне потрепштине”, као што су тржни центри, кафићи, ресторани, специјализоване продавнице итд, док супермаркети, прехрамбене продавнице, апотеке и даље раде. Угоститељски објекти могу да пружају своје услуге системом доставе. Полицијски час није уведен, нити посебне мере заштите за старија лица, али људи излазе напоље само у случају крајње нужде - попут куповине хране, лекова, у хитним случајевима и слично.

Ово не значи да је све било беспрекорно. Страх да власти нису успеле да контролишу вирус довео је до несташице заштитних маски за лице и дезинфекционих средстава, али су убрзо обновљене залихе. Уведено је правило да се маске обавезно морају носити у јавности, а ко прекрши правило новчано је кажњен износом од пет до 10 евра. Са друге стране, ношење рукавица није обавезно, али практично је немогуће ући у било који објекат у Вијетнаму, а да вам неко не измери температуру и одмах не понуди да оперете и дезинфикујете руке. У овој земљи није било проблема са несташицом хране и поскупљењем прехрамбрених производа.

Осим темељне превенције и спремности здравственог система ова јужноазијска држава спречила је националну кризу и друштвеним јединством и дисциплином народа. Иако не постоје студије које би то доказале, стање на друштвеним мрежама и јавно изношење мишљења указује на то да се већина јавности слаже са владиним мерама. Они су поносни на добар напредак своје државе у решавању кризе.

Како би људима максимално олакшали тренутну ситуацију, Влада Вијетнама је ставила на располагање  милијарду евра за појачање економске ликвидности.  Међутим, финансијски званичници очекују да ће се порески приходи смањити због кризе. Вијетнамска влада такође апелује на добровољне донације, а грађани дају све што могу, верујући да ће заједништвом победити ову невољу.      

Николина Ракић

EUR/RSD 117.5746
Најновије вести