Вашингтон пост: Пронађене кости Амелије Ерхарт?

ВАШИНГТОН: Према најновијој научној студији, кости пронађене на пацифичком острву Никумароро пропадају Амелији Ерхарт, упркос форензичкој анализи из 1941. године према којој те кости припадају мушкарцу, преноси Вашингтон пост.
Amelija Erhart  Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Ерхарт је прва жена авијатичар, која је сама прелетела Атлантски океан и која би вероватно биоа прва жена која би сама летела око света авионом да није нестала изнад Пацифичког океана 1937. године.Према студији "Амелија Ерхарт и кости са Никумарора" коју је написао професор Универзитета у Тенесију Ричард Јанц те кости су деценијама биле енигма, а многи су спекулисали и да је Ерхарт умрла на острву након пада авиона.

Кости је открила британска експедиција истражујући острво тражећи насеља, наводи се у студији и додаје да је један од чланова експедиције наредио истраживање целе области након што су открили људску лобању.Тако су откривене и остале кости и нешто што је личило на женску ципелу, а касније и кутија намењена чувању навигационог инструмента који се користи за летење и боцу бенедиктанског биљног ликера.

"У то време постојала је сумња да се ради о остацима Амелије Ерхарт", написао је Јанц у студији.Наредне године кости су послате на Фиџи на анализу.Јанц је те кости упоредио с Еархартовим костима и закључио да се мјере слажу.Он је то урадио помоћу компјутерског програма који утврђује пол и скелетне мере, а који обично користе форензички антроплолози широм света.

Јанц је упоредио дужину костију са мерама Ерхартове, кортистећи њену висину, тежину, облик тела ои пропорције засноване на фотографијама и постојећим информацијама на њеним дозволама за вожњу авиона и аутомобила.Према његовом открићу, кости Ерхартове су сличне Нукумароро костима."Мале су шансе да би нека друга особа могла имати толико сличности с костима Еархартове", сматра Јанц. 

Амелија Еархарт је прва жена која је авионом прелетела Атлантски океан, а нестала је 1937. током покушаја лета око света.Њен нестанак изазвао је једну од највећих потрага у историји авијације.

EUR/RSD 117.5934
Најновије вести