Утицај загађењеног ваздуха на депресију и самоубиство

ЛОНДОН: У срединама где постоји загађен ваздух повећана је стопа депресије и самоубиства, показује ново истраживање објављено у часопису "Инвајарментал хелф перспективс".
zagadjen vazduh, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Постоји претпоставка да излагање загађеном ваздуху изазива случајеве депресије, наведено је у истраживању.

Иако научници верују да је та претпоставка вероватна, тешко је доказати, пренео је "Гардијан".

Загађење које је анализирано у студији односи се на загађења настала сагоревањем фосилних горива у возилима, кућма и индустрији.

Истраживачи су навели да нови докази повећавају позиве на борбу против онога што Светска здравствена организација назива "тихом ванредном здравственом ситуацијом " због загађеног ваздуха.

"Показали смо да загађење ваздуха може да нанесе значајну штету нашем менталном здрављу, због чега би ваздух који удишемо под хитно требало да учинимо чистијим", изјавила је Изобел Брајтвајт са Универзитетског лондонског колеџа (УЦЛ), која је водила истраживање.

Испуњавање граница ЕУ могло би да донесе велике резултате, рекла је она.

"Могли бисте да спречите око 15 одсто депресије, под претпоставком да постоји узрочно-последична веза. То би био врло велики утицај, јер је депресија врло честа болест и све се више повећава", навела је она.

Према наводима Светске здравствене организације, више од 264 милиона људи болује од депресије.

"Знамо да најфиније честице из прљавог ваздуха могу доћи до мозга и крвотоком и кроз нос, а загађење ваздуха је повезано са повећаном упалом мозга, оштећењем нервних ћелија и стварању хормона стреса, који су повезани са лошим менталним здрављем", рекла је Брајтвајтова.

Према речима Џозефа Хејса, такође са УЦЛ-а, који је био део истраживачког тима, изузетно су сугестивни докази да загађење ваздуха повећава ризик за ментално здравље.

Истраживање објављено у часопису "Инвајарментал хелф перспективс" користило је строге критеријуме за одабир и обједињавање података из 16 земаља објављених до 2017. године.

Оно је открило снажну статистичку везу између токсичног ваздуха и депресије и самоубиства.

Томе у прилог иду недавна истраживања, укључујући студије које су загадење ваздуха повезивале са изузетно високим стопама смртности код особа са менталним поремећајима и четвороструким ризиком од депресије код тинејџера.

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести