Успешан тест Спејсикса, ракета експлодирала (видео)

ЛОС АНЂЕЛЕС: Компанија милијардера Илона Маска "Спејсикс" успешно је данас тестирала систем за спасавање ракете "Фалкон 9" да би показала да је та свемирска летелица безбедна за астронауте Насе.
Јутјуб/Спејсикс
Фото: Јутјуб/Спејсикс

Ракета је лансирана, а мање од два минута касније је експлодирала. Обично уништавање ракете у лету значи да је мисија неуспешна. Али у недељу је Спејсикс демонстрирао кључни безбедносни систем "Кру Драгона", капсуле која ће превозити астронауте за Насу на Међународну свемирску станицу, преноси Њујорк Тајмс.

Овај лет ракете "Фалкон 9" с капсулом "Кру Драгон" на врху познат је као тест за напуштање летелице током лета, а на њему није било посаде, већ су путници овог пута били две лутке са сензорима за мерење притиска који ће претрпети стварна посада уколико икада буде потребно да их спаси систем за спасавање капсуле.

Око два минута након лансирања, ракета "Фалкон 9" угасицила својих девет мотора, симулирајући квар, а снажни потисници на "Кру Драгону" су се упалили да би покренули капсулу. Сила тог изненадног раздвајања уништила је ракету, која је експлодирала. На надморској висини од око 40 километара, "Кру Драгон" је откачила "пртљажник", односно доњу половину свемирске летелице, а мали потисници су гурнули капсулу у исправну вертикалну оријентацију пре него што се падобрани активирају. Око 9 минута након пробе, нетакнута капсула слетела је у Атлантски океан.

"Спејсикс" од 2012. године обавља летове за Међународну свемирску станицу за НАСА, али никада до сада није превозила људску посаду, већ само терет.

"Главни циљ овог теста јесте да покаже да можемо безбедно да превозимо астронауте", рекао је Бенџи Рид, директор мисија "Спејсикс" с посадом, на конференцији за новинаре у петак.

Будући да је тест, који је јуче одложен због немирног мора, био успешан, следећа мисија "Кру Драгона", када би у ракети требало да буду и два астронаута, могла би да отпочне већ почетком марта.

Успех у тесту напуштања летелице током лета приближава Насу кулминцији њене стратегије преласка на приватне компаније - "Спејсикс" и "Боинг" - за превоз астронаута. У прошлости је Наса градила и управљала сопственим возилима, попут свемирског шатла.

Прошог месеца "Боинг" је представио своју капсулу звану "Старлајнер", у пробном лету без астронаута, али проблем са сатом свемирске летелице довео је до отказивања планираног слетања на свемирску станицу.

"Боинг" и Наса истражују шта је пошло наопако и Наса ће одлучити да ли ће дозволити астронауте на следећем лету "Старлајнера" или ће захтевати да "Боинг" прво понови пробни лет без посаде.

Од повлачења свемирског шатла 2011. године, Наса се ослања на ракете "Сојуз" које је Русија направила за превоз астронаута у орбиту.

EUR/RSD 117.5795
Најновије вести