У Одри више од 100 тона угинуле рибе

ВАРШАВА: Пољски ватрогасци саопштили су данас да су извадили 100 тона угинуле рибе из реке Одре, која протиче кроз Чешку, Немачку и Пољску, продубивши забринутост да је реч о еколошкој катастрофи већих размера.
uginula riba
Фото: Dnevnik.rs

"Никад раније у реци нисмо имали операцију овог опсега", рекла је Моника Новаковска-Дринда из националне ватрогасне службе.

Она је навела да је око 100 тона угинуле рибе извађено из Одре од петка, као и да више од 500 ватрогасаца учествује у акцији чишћења реке, пренели су пољски медији.

Узрок смрти рибе је нејасан иако званичници верују да је риба отрована.

"Вероватно су у реку бачене огромне количине хемијског отпада, уз пуно знање о ризицима и последицама", рекао је прошле недеље пољски премијер Матеуш Моравјецки.

Узорци воде послати су у лабораторије у Чешкој, Холандији и Великој Бротанији у нади да ће се открити узрок тровања, пренео је АП.

Пољски мјештани и рибичи били су први који су известили о масовном помору рибе још 28. јула.

Немачки званичници оптужили су пољске власти да их нису обавестиле о помору рибе, док је у Пољској Влада такође на удару жестоких критике због тога што није брже деловала.

Протеклих година Одра, иначе друга река по дужини у Пољској после Висле, важила је за релативно чисту реку са 40 рибљих врста.

Одра има укупну дужину од 852 километра.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести