У Кини направили вештачки месец

ПЕКИНГ: Научници у Кини су направили истраживачко постројење у којем се налази "вештачки месец", а које омогућава симулирање услова ниске гравитације на Земљи за мале предмете.
k
Фото: pixabay.com

Ове информације долазе у време када се Кина амбициозно придружује елити свемирских суперсила, односно Русији и САД. Кинези се надају да ће им ново постројење помоћи да се припреме за слање прве посаде на Месец, преносе агенције.

Вештачки месец је смештен у унутрашњости вакуумске коморе пречника само 60 центиметара, а моћи ће да учини да гравитација "нестане на жељени период", бар тако тврди научник Ли Руилин с Кинеског универзитета за рударсво и технологију.

"Неки експерименти попут теста утицаја трају свега неколико секунди у симулатору, док други трају данима", рекао је Ли.

Истраживачи користе магнетно поље које је довољно снажно да магнетизује мале предмете те да они лебде. Постројење је, заправо, инспирисано експериментима физичара Ендру Геима.

Док постројење кинеског магнетног вештачког месеца баш не омогућава реалну симулацију ниске гравитације на Месецу, оно ипак дозвољава тестирање опреме у сличним условима.

Оно би требало да помогне у тестирању опреме на Земљи у малом симулираном простору. Научници намеравају да провере да ли се опрема за 3Д штампање може користити у условима ниске гравитације, да ли се може слати технологија за конструкцију лунарних станишта, као и друга опрема.

Најновији предлози за симулацију гравитације се односе на будућа свемирска ротирајућа станишта. Један од предлога је "мегасателитско насеље" које кружи око патуљасте планете Церес, а други представља свемирски хотел.

Уместо коришћења магнета, обе конструкције би се лагано ротирале и симулирале гравитацију у свемиру.

Кинеска свемирска агенција је постала прва која је открила воду на површини Месеца помоћу своје лунарне сонде Чанг-5. Свемирски програм се брзо развија те за циљ има одлазак посаде на Марс пре него то учине компанија СпацеИКС и америчка свемирска агенција НАСА.

EUR/RSD 117.5235
Најновије вести