Шведски краљ укинуо краљевски статус за петоро унучади

СТОКХОЛМ: Шведски краљ Карл Густав смањио је број чланова породице који ће примати новац из средстава добијених од пореских обвезника одлуком да укине статус краљвеског височанства за петоро својих унука.
y
Фото: Youtube Printscreen

Како је саопштено, краљеви унуци ће задржати титуле принц или принцеза и војвода или војвоткиња, али неће обављати краљевске дужности, преноси ЦНН.

ББЦ наводи да ова одлука значи да унуци Карла Густава, старости од једне до пет година, више неће примати годишњи "џепарац", апанажу који се члановима краљевске породице исплаћује из буџета.

Одлука се не односи на двоје деце шведске престолонаследнице, принцезе Викторије, на принцезу Естелу и њеног млађег брата, принца Оскара.

Родитељи петоро деце искључене из краљевских дужности, принц Карл Филип и његова супруга принцеза Софија, као и принцеза Мадлен и њен супруг Кристофер О''Нил, поздравили су краљеву одлуку на друштвеним мрежама.

Принцеза Мадлен написала је на Инстаграму да ова промена "даје прилику деци да обликују сопствене животе као приватне особе".

Њен брат, принц Карл Филип, написао је на тој друштвеној мрежи да његова деца сада имају могућност "слободнијих избора у животу".

Шведска краљевска породица постала је 1980. године прва која је променила правила наслеђивања, тако да је наследник трона прворођено дете, без обзира на пол.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести