Стивен Кинг упоредио Трампа са ликовима из својих романа

Легендарни писац хорор прича Стивен Кинг  открио је на која два од ликова из његових романа га подсећа Доналд Трумп. Кинг је о Трампу писао у чланку за Гардијан (The Guardian).
donald tramp, EPA/Olivier Douliery / POOL
Фото: EPA/Olivier Douliery

Показало се да Кинга Трамп подсећа на Грега Стилсона из романа  “The Dead Zone” из 1979. и Великог Џима Ренија  из романа  “Under the Dоme из 2009.

Кинг је писао: “У роману  “The Dead ZoneГрег Стилсон је путујући продавац библија са истакнутим даром за брбљање. Било му је смешно кад се кандидовао за градоначелника свог малог родног града, али је на крају ипак победио. Смејао се и када се кандидовао за Представнички дом (део његове кампање је било и обећање да ће ракетама америчко смеће однети у свемир), али је опет победио”. 

Када се Џони Смит, јунак романа, рукује са њим, схвата да ће једног дана Стилсон и даље да се смеје и шали на свом путу ка Белој кући, где ће започети Трећи светски рат, закључио је Кинг.

“Велики Џим Рени је продавац аутомобила (продаја је кључни услов за успешну политичку каријеру), који је на челу малог града Мил Честер, када се купола спушта са неба и изолује заједницу од света. Он је преварант и социопата, најгори могући избор у време кризе, али људима приступа једноставано и непосредно. Чињеница да је неспособан и, у најбољем случају, веома зле наравни,  није битна ", пише Кинг.

Кинг је закључио да су обе ове приче давно написане, али за њега Стилсон и Рени имају довољно сличности са тренутним становником Беле куће, да сам себи ласка како има разумевања за земљу у којој људи могу да успеју на такав начин: прво као шала, затим као могућа алтернатива и на крају као изабрани званичник који је тврдоглав, егоцентричан и неискусан.

EUR/RSD 117.5704
Најновије вести