Соларна олуја описана у древним асирским таблама

Недавно анализе пронашле су доказе о изузетно снажној соларној олуји, која је расула енергетске честице у три прстена широм света негде око 660 године пре нове ере, јавља Радио телевизија Србије.
s
Фото: pixabay.com

Имајући ово у виду, истраживачки тим из Јапана и Велике Британије запитао се да ли ће можда о таквом догађају наћи доказе у древним астролошким записима.

И били су у праву.

У 19. веку археолози су открили хиљаде табли из доба асирског царства у Месопотамији, у којима су описана примирја са околним државама, астролошки извештаји и бројне приче, укључујући Еп о Гилгамешу.

У астролошким извештајима записана су посматрања планета, космички феномени попут комета и метеорита, као и предсказања.

Данашњи стручњаци претражили су ову колекцију записа за одређене свемирске догађаје, посебно црвене светлосне небеске феномене – како би изгледало небо после соларне олује, због интеракције Сунчевих честица и Земљине атмосфере.

Током истраживања, објављеног у Астролоџикал џорнал летерс , пронађена су три записа која помињу сличне феномене – у једном је описан „црвени сјај“, другом „црвени облак“ и трећи извештава о „црвеном небу“.

Све три табле на којима се помињу феномени подударају се са временским оквиром – прва датира од 679. до 655, друга од 677. до 666. и трећа од 679. до 670. године пре Нове ере.

Упркос томе што би се Асирија данас налазила превише јужно да би могла да примети аурору, истраживања су показала да је у време соларне олује Земљин северни магнетни пол био много ближи Блиском истоку.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести