Шерпаси ушли у историју, током зиме освојили К2

КАТМАНДУ: Десеторица непалских Шерпаса ушли су данас у историју, јер су први успели да се током зиме попну на К2, други највиши врх на свету висок 8.611 метара.
n
Фото: Youtube Printscreen

Ове зиме тај подвиг је безуспешно покушало да оствари више десетина алпиниста, а један Шпанац је и погинуо док се спуштао у базни логор. К2 се налази на граници између Пакистана и Кине и само 200 метара је нижи од Монт Евереста, а алпинисти сматрају да је успон на њега неупоредиво тежи и изазовнији него на највиши врх света. Пре 13 година ту се десила једна од највећих трагедија у историји алпинизма, када је лавина усмртила 11 алпиниста, пренео је Би-Би-Си.

Алпинисти су К2 први пут освојили у јулу 1954. године, а први успон током зиме покушан је 1987. Након тога је било јо неколико покушаја, али до данас нико није успео да пређе коту од 7.650 метара. Шерпаси су неизоставни део сваке експедиције на К2 и Монт Еверест и иако је њихов допринос сваком успону немерљив, слава је увек припадала другим члановима екипа.

"Већ деценијама Шерпаси помажу странцима да освоје Хималаје, али не добијају признање које заслужују. Сада су смо то сами остварили", рекао је Ками Рита, Шерпас који држи рекорд са 24 успона на Монт Еверест.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести