Родно место светог Валентина тражи братски град у САД

РИМ: У необичном љубавном огласу родно место Светог Валентина, италијански градић Терни, данас је саопштило да тражи америчког удварача који би постао његов братски град.
valentin
Фото: pixabay.com

Градоначелник Тернија, у централној Италији, Леонардо Латини рекао је да се нада да ће наћи град у САД који би био посвећен "озбиљној, дугогодишњој вези", што је део његове намере да промовише свеца заштитника тог града, заштитника љубавних парова.

"Тражимо дугу везу која ће расти с годинама како бисмо могли да учимо о америчкој култури и делимо идеје“, рекао је Латини за Ројтерс.

Сматра се да је Свети Валентин био свештеник из Тернија, који је убијен 14. фебруара око 270. године због пркошења римском цару Клаудију II.

Клаудије је забранио бракове, плашећи се да ће мужеви остати код куће са својим женама, уместо да ратују, али Валентин је венчавао младе војнике и њихове невесте, све док цар то није открио и одрубио му главу.

Потрага за савршеним партнером за Терни почела је данас позивом за пријаве које ће оцењивати жири, а победник ће бити проглашен на Дан заљубљених, Светог Валентина 14. фебруара следеће године.

Идеални кандидат имао би прелепе природне особине и делио Тернијеву романтичну привлачност, претходну каријеру у индустрији челика и љубав према животињама и пчеларству, наведено је у саопштењу.

Смештен око 100 километара северно од Рима, у близини спектакуларног водопада Марморе, град је почетком 20. века развио огромну индустрију оружја, али је у великој мери претворен у рушевине савезничким бомбародовања у Другом светском ратом.

Терни већ има три града с којима се побратимио, и сви су у Европи, али Латини је уверен да то неће бити проблем.

"Доста је љубави око нас," рекао је.

EUR/RSD 117.5755
Најновије вести