Робот поломио прст дечаку јер је пребрзо повлачио потезе

ЛОНДОН: Робот програмиран да игра шах поломио је током шаховске партије на Отвореном првеснтву Мосвке прст дечаку који му је био противник, преносе данас британски медији.
sah
Фото: pixabay.com

"Робот шахиста детету је сломио прст“, рекао је председник Московског шаховског савеза Сергеј Лазарев за новинску агенцију ТАС С после инцидента који се десио током протекле њедеље.

На снимку објављеном на друштвеним мрежама види се како робот узима дечаков прст и ломи га, а четири особе притчавају да му помогну.

Лазарев је рекао да је машина одиграла много мечева без инцидената, да игра већ више од 10 година, а да је до овога дошло највероватније јер је дечак пребрзо повукао потез после робота.

Изгледа, како наводе неки од руских званичника, да је седмогодишњак требало да сачека мало пре него одигра следећи потез.

Дечак није доживео велику трауму и после инцидетна са роботом могао је да заврши све фазе турнира, у гипсу, преноси ТаСС.

Потпредседник Руске шаховске федерације Сергеј Смагин рекао је да је робот ипак апсолутно безбедан и да се инцидент случајно десио.

"Постоје одређена безбедносна правила и дете их је, очигледно, прекршило. Када је кренуо, није схватио да прво мора мало да сачека", рекао је Смагин.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести