Психолошки тестови за које нећете веровати да постоје (Видео)

Психолошки тестови често покажу неочекиване резултате, што је већи узорак, то је резултат тачнији. Један од занимљивијих је и манчмелоу експеримент, рађен на деци, која су касније праћена у животу. Резултати овог истраживања су изненађујући.
eksperiment.jpg
Фото: Tiker

У овом видеу погледајте десет тестова који су рађени на људима, а неки од њих се граниче са научном фантастиком.

Први пример је показао да људи прате масу, чак и кад знају да она није у праву, увек је лакше када се не истичеш, кажу психолози и већина се води том логиком.

Други је манчмелоу експеримент који је рађен на деци узраста од четири до шест година. Групи деце је понуђен избор: могу да поједу свој слаткиш одмах или да сачекају 15 минута, а у том случају биће награђени са још једним слаткишем. Истраживање је показало да су деца која су успела да сачекају потребно време, касније била много успешнија у животу.

Карлсберг социјални експеримент показао је да су људи робови навика. 

Затим погледајте шта је показао експеримент у ком су дете и шимпанза одрастали заједно, али и шта психолози мисле о "испирању мозга"  и екперименту рађеном у менталној болници.

Експеримент о расизму показао је да када очекујете да људи не успеју у нечему што раде, обично тако и испадне. Деци је у школи речено да су ученици са плавим очима бољи од деце са браон очима и врло брзо она су почела да узнемиравају и малтретирају децу са браон очима која су у школи показивала све лошије резултате. Кроз неколико дана, ситуација се променила. Наставница је тада саопштила да су деца са браон очима боља од деце са плавим, и тада су се деца тамнијих очију показала као боља у школи. Како се према људима, а посебно деци опходите, такви ће вероватно и бити, истраживање је показало.

EUR/RSD 117.5796
Најновије вести