Претражују кофере путника да би нашли - песак

Локалне власти и стручњаци за заштиту животне околине удружили су снаге како би на аеродрому Олбиа открили путнике који покушавају прокријумчарити песак са плажа Сардиније. Када их открију, песак прикупљен из кофера враћају на обале италијанског острва, пише Кликс.
e
Фото: pixabay.com

Из пртљага путника конфискују песак, шљунак и шкољке, како би онемогућили њихово шверцовање, а казне за овај прекршај су од 500 до 3.000 евра.

У последњих десет година заплењено је око десет тона песка, углавном кријумчареног у флашама од пола литра.

"То показује колико је одношење песка са плажа раширена појава", рекао је шеф резервата природе Таволаро Аугусто Навоне.

Представници тог резервата су заједно са шумарима, регионалним властима и управом аеродрома потписали споразум којим покушавају вратити што веће количине заплењеног песка на плаже Сардиније.

На плажу Порто Сан Паоло враћају песак, а на острво Таволаро одвозе шљунак и шкољке. Досад је враћено шест тона песка.

На аеродрому ће бити постављени нови знаци упозорења посетиоцима на више језика да не скупљају и не односе песак и шкољке.

 

Неки градови на Сардинији предложили су забрану пешкира и великих торби како би се туристима онемогућило да односе песак са крхке обале. Службеници аеродрома годишње одузму око две тоне украденог песка.

"Свако зрнце песка је део нашег нестајања", рекао је локални званичник Ђани Лампис. "Морамо објаснити младим генерацијама да се против таквог понашања морамо борити".

EUR/RSD 117.2072
Најновије вести