Пожари на Арктику, Сибиру, Аљасци, виде се из свемира

ЗАГРЕБ: Научници већ неко време упозоравају на то да се подручје Арктика загрева двоструко брже од остатка планета, али изгледа да је ситуација постала посебно лоша након најтоплијег јуна у историји мерења на планети. 
portugalija pozar
Фото: Tanjug (AP Photo/Sergio Azenha)

Арктик последњих месец дана буквално гори, преноси Индекс.хр и наводи да се од Гренланда преко Сибира и до Аљаске огромни пожари и облаци дима надвијају над северном Земљином хемисфером, а штета коју праве је огромна.

Реч је о огромним пожарима који су толико масивни да се виде и из свемира, а како преноси Гардиан од јуна до сада на подручју Арктика било их је више од 100. 

Најгоре је на подручју Аљаске и Сибира, где су пожари највећи, неки чак толиких размера, односно захватају површину на којој би могло да се смести 100.000 фудбалских терена. 

Како се процењује, један пожар који је горео у Канади у држави Алберта захватио је површину већу од 300.000 фудбалских терена.

Клер Нулис из Светске метеоролошке организације објавила је у седишту УН у Женеви застрашујуће податке у вези са тим пожаром и околностима које су до њега довеле.

Она је рекла да је ове године просечна температура за јун у деловима Сибира у којима је дошло до пожара и до 10 степени Целзијуса виша него што су то биле температуре у раздобљу од 1981. до 2000. године.

Осим тога, објављено је и да су арктички пожари само током јуна произвели 55 мегатона угљен диоксида.

Сам по себи, тај податак многима неће бити јасан, али када га упоредимо с чињеницом да толико угљен диоксида производи Шведска на годишњем нивоу, тај податак постаје страшан, наводи Индекс.хр.

Поред тога, 55 мегатона угљен диоксида је отпуштено само у пожарима током јуна. Од почетка године је на том подручју произведена 121 мегатона тог гаса. То је једнако годишњој количини угљен диоксида коју произведе Белгија.

Гардиан наводи да би ови пожари могли да убрзају климатске промене. 

У чланку се додаје да ови пожари испуштају штетне загађиваче ваздуха, укључујући честице отровних гасова као што је угљен моноксид.

У Русији је чак 11 од 49 регија захваћено пожарима. Томас Смит, географ животне околине при Лондонској школи економије, за УСА Тодеј каже да овакви пожари нису забележени током 16 година коришћења сателита на том подручју.

Додаје да ће они довести до великог глобалног загревања због велике количине угљен диоксида који стварају.

Смит истиче да је количина ЦО2 који су произвели пожари Арктичког круга само током јуна 2019. године већа од количине ЦО2 произведене у истом подручју сваког јуна од 2010. до 2018. године.

Према извештају НАСА Еартх Обсерваторy, пожари стварају штету и на подручјима која нису директно захватили. Наиме, они јављају како се облаци дима шире Русијом и утичу на квалитет ваздуха. 

Атмосферски научник Сантијаго Гасо је на Твитеру објавио да су сибирски пожари створили димни поклопац који се протеже преко четири и по милиона квадратних километара средишње северне Азије. 

Како јавља Вајс позивајући се на Москов тајмс, густи дим већ је обавио бројне руске градове па је дисање отежано. 

Додаје се да су локални становници покренули петицију како би притисли власти да прогласе ванредно стање, коју је до сада потписало више од 400.000 људи.

EUR/RSD 117.5965
Најновије вести