Посада Међународне свемирске станице имаће 15 дочека

БЕОГРАД: Становници пацифичких држава Самоа и Кирибати први су дочекали 2020. годину, Окланд на Новом Зеланду поздравио је Нову 2020. спектакуларним ватрометом, а посада Међународне свемирске станице имаће чак 15 дочека.
svemirska stanica pixabay
Фото: pixabay.com

Самоа, острво са 180.000 становника, пре неколико година је због економских разлога променила страну на датумској граници и од тада у нове године улази прва, а не последња.

Киритимати, познатији као Божићно острво, најисточнији су део пацифичке острвске државе Кирибати и зато у нову годину улазе први.

Највише дочека Нове године имаће посада међународне свемирске станице. Она би могла 15 пута да пређе границу између Старе и Нове године, саопштила је прес-служба „Роскосмоса“, преноси Спутњик.

Они ће по московском времену дочекати Нову годину изнад Тихог океана, по Гриничу – изнад Сибира у области Бајкалског језера, по хјустонском времену – изнад Атлантског океана, објаснила је руска космичка агенција.

Прошле године посада МСС успела је да Нову годину дочека чак 16 пута.

Тренутно се на Свемирској станици налазе руски космонаути Александар Скворцов и Олег Скрипочка, као и Американци Кристина Кук, Ендрју Морган и Џесика Меир и Италијан Лука Пармитано.

EUR/RSD 117.5920
Најновије вести