Почиње детаљно истраживање бањалучког „Екскалибура“

БАЊАЛУКА: Мач из 14. века, који је извучен из камена у реци Врбас у Бањалуци, очишћен је и конзервиран, а после детаљнијег проучавања његовог порекла биће у сталној поставци Музеја Републике Српске.
е
Фото: Youtube Printscreen

Музејски саветник Јанко Врачар рекао је да су досадашњи прегледи показали да потиче из 14. века и да му недостаје врх, те да ће фокус бити на његовим типолошким облицима.

"Прича о бањалучком Екскалибуру тек је на почетку. Покушаћемо да откријемо где је искован, да прецизније одредимо када је коришћен, да га доведемо у везу са одређеним личностима и догађајима на простору кањона Врбас током 14. и 15. века", навео је Врачар, који је и историчар.

Он је подсетио да је мач пронађен у Врбасу 17. октобра, у близини села Рекавице, у непосредној близини средњовековног утврђења Звечај, где су 1463. године приликом османског освајања вођене жестоке битке.

Према његовим речима, рендгенска анализа није показала никакве ознаке на мачу, па се не зна где је искован.

"На већини мачева постоји симбол ковнице, обично у облику вука, рашљастог крста или Андријиног крста", навео је Врачар, преноси РТРС позивајући се на Срну.

Он је истакао да је мач очуван јер није био у контакту са ваздухом, те је био прекривен наслагама седре, што га је заштитило од пропадања.

"Врбас је доста брз и мутан на локацији гђе је пронађен мач, па га није било лако ни видети, на дубини од четири метра", рекао је Врачар.

Он је напоменуо да није тако ретко да мач буде пронађен у води, наводећи да само у Европи у рекама или језерима буде пронађено 70 одсто мачева.

"Ово је четврти мач пронађен у реци током моје каријере. Један примерак је пронађен 2012. године у Уни у Козарској Дубици, након тога у Сави код села Кобаш, близу Српца. Недавно су нас контактирали из Санског Моста, гђе је у реци пронађен мач из идентичног периода као и овај из Врбаса", рекао је Врачар.

EUR/RSD 117.5679
Најновије вести