Откривена нова планета, пронашао је средњошколац

ВАШИНГТОН: НАСА је објавила вест да је открила нову планету која орбитира око два сунца.
Planeta Zemlja Foto: nasa.gov
Фото: nasa.gov

Ово је прво такво откриће новог сателита агенције за лов на планете познатог под називом ТЕШ, али оно што је још занимљивије, њега је пронашао средњошколац који ради као стажиста, и то трећег дана, преноси Б92.

"Прегледао сам податке за све што су волонтери ознацили као помрацење бинарног система, система у којем две звезде круже једна око друге и из нашег погледа помраце сваку другу орбиту", објаснио је 17-годишњи Волф Кукиер.

Он је видео сигнал из система званог ТОИ 1338, али је мислио да се ради о помрачењу. Онда је схватио да је време погрешно и да је заправо пронашао планету.

Нова планета је добила име ''ТОИ 1338 б'' због система у ком се налази, а удаљена је око 1300 светлосних година од Земље.

Планета је 6,9 пута веца од Земље - налази се негде измеду Нептуна и Сатурна. Такоде је мало вероватно да би на њој могли да се нађу неки облици живота.

Две звезде круже једна око друге 15 дана. Једна је око 10 одсто масивнија од нашег Сунца, док је друга хладнија, затамњенија и велика као једна трецина Сунца.

Након што је идентификовао ТОИ 1338 б по затамњењу које је проузроковао својим матицним звездама, истраживацки тим, укљуцујуци и Кукиера, користио је софтверски пакет под називом "Еленор", назван по Еленор Аровеј, централном лику у роману Карла Сагана "Контакт".

Желели су да потврде како су мерења исправна, и да резултат није погрешан због грешке неког инструмента.

"Кроз све своје слике, ТЕШ прати милионе звезда", рекла је коауторка студије Адина Фајнстајн, студент постдипломских студија са Универзитета у Чикагу.

"Зато је наш тим створио Еленор. То је доступан начин за преузимање, анализу и визуализацију података. Конструисали смо га имајући на уму планете, али остали чланови заједнице га користе за проучавање звезда, астероида, па чак и галаксија", рекла је она, пише "Метро".

EUR/RSD 117.5020
Најновије вести