Отказана прослава летњег солстицијума у Стоунхенџу

СТОУНХЕНЏ: Прославе летњег солстицијума у Стоунхенџу неће бити одржана ове године због пандемије новог корона вируса, преноси Си-Ен-Ен.
s
Фото: Youtube Printscreen

Организација “Енглеска баштина” , која управља локалитетом у Вилтширу, на југозападу Енглеске, саопштила је да ће уместо тога преносити догађај који је од духовног значаја за многе пагане и друиде.

Најављујући отказивање на друштвеним мрежама, организација “Британско наслеђе” је објавила:

"Ради безбедности и добробити свих, морали смо да откажемо овогодишњу прославу летњег солстиција у Стоунхенџу. Знамо да је ово посебна прилика за многе од вас, па ћемо је бесплатно преносити уживо".

Организатори су додали да је одлука о отказивању догађаја, који је био планиран за 20. јун, донета након консултација са хитним службама, као и друидском и паганском заједницом и да је она у складу са тренутном забраном масовних окупљања у Великој Британији.

Стоунхеџ је недоступан за јавност од 18. марта.

Од свог настанка, овај древни објекат повезан је са летњим и зимским солстицијима северне хемисфере.

Окупљање на локалитету на летњем солстицију је вековна традиција, а око 10.000 људи сваке године долази на ово древно место како би обележило најдужи дан у години.

Ово није први пут да се летњи солстициј преноси на Интернету: “Стоунхеџ Скајскејп” лансиран је прошле године како би омогућио људима да доживе јединствени излазак сунца током целе године.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести