Научник тврди да зна где ће астероид ударити Земљу за 10 година

Научник и службени представник организације којој је на челу познати уфолог Били Мајер Мајкл Хорн тврди да су досадашње претпоставке НАСА о могућем удару астероида Апофиса, такођер познатог под именом "Бог хаоса", биле погрешне те је истрајан у својој тврдњи да ће споменути астероид ударити Земљу у року од 10 година и проузроковати голему штету без обзира где удари.
Asteroid Foto: NASA
Фото: NASA

Хорн је изјавио да је његов истраживачки тим место где би астероид могао ударити Земљу свео на подручје између Северног и Црног мора те навео да би то могло довести до изумирања људске врсте.

"Овде говоримо о два проблема: удару масивног астероида и последицама које ће то изазвати. С обзиром на податке које смо досад прикупили у истраживању, то би се требало догодити на простору између Северног и Црног мора. Како бисмо људима боље објаснили силину таквог удара и његове посљедице, на интернету смо споменути догађај приказали у облику стрипа", рекао је Хорн.

"Где год да се такав удар догоди, оставиће рупу у Земљиној кори и проузроковати масовно испуштање гасова. То ће довести до великих пожара и нестанка милиона људи с одређеног подручја, након чега се може очекивати катастрофа глобалних размјера, па чак и нуклеарна зима", додао је.

НАСА се већ почела припремати за долазак астероида 99942 Апофиса. Пречник астероида је 370 метара и предвиђа се да би се могао приближити Земљиној површини на удаљености од 30.500 километара.

Према службеним проценама НАСА шансе да астероид удари Земљу 2068. године су 6,7 према милиоун, док је у раздобљу од 2060. до 2105. године та вероватноћа повећана и износи 9 према милијун.

Његов улазак у Земљину атмосферу ослободио би 1.200 мегатона кинетичке енергије. Поређења ради, удар метеорита у Аризони од прије 50.000 година те онај у Тунгузији 1908. ослободили су 3-10 мегатона кинетичке енергије. Јачина највеће хидрогенске бомбе која је икад експлодирала износила је 57 мегатона, а ерупција вулкана Кракатау из 1883. била је на нивоу експлозије бомбе од 200 мегатона. Удар метеорита Chicxculub, за који се верује да је довео до изумирања диносаура, према научним проценама је ослободио кинетичку енергију у количини од 100 милиона мегатона

Колики би учинак имао удар астероида Апофиса, зависило би о више чимбеника, укључујући његов састав и место где би се удар догодио. Сигурно је да би удар проузроковао велику штету на подручју у размаку од неколико хиљада квадратних километара, но мала је веројатност за катастрофу глобалних размера.

Процењује се да би у случају удара дошло до стварања кратера дубине 5,1 км.

Главни извршни директор SpaceX-а Елон Муск изјавио је да се "око поменутог астероида не морамо бринути, иако би у случају било какве стварне претње катастрофа била неизбежна јер наша планета нема адекватно развијен одбрамбени систем који би спречио удар астероида те величине".

(index.hr)

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести