Највећи мољац на свету пронађен у Вашингтону

ВАШИНГТОН: Највећи мољац на свет, са распоном крила од 25 центиметара, први пут пронађен је у Вашингтону, саопштило је Министарство пољопривреде те земље.
m
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Како се наводи, по први пут на простору те земље пронађена је врста мољца која има крила тих размера, а проналазак се догодио случајно, након чега је откриће државној агенцији пријавио професор Универзитета у Вашингтону.

Откривени мољац припада групи "Атлас" мољаца, а подручје које су до данас најчешће настањивали била је Индија, где се ова врста мољаца може врло лако запазити близу прометних места, те њихов необично велики распон крила не представља необичност.

Главни етомолог државног одељења за пољопривреду Свен Спичигер истакао је да је ова новооткривена врста на том подручју важно откриће у даљем проучавању "Атлас" врсте.

"Ово је посебна врста инсекта, посебно узимајући у обзир распон њихових крила, чак и да нисте етомолог, сасвим је разумљиво да би вас ова необична појава заинтересовала", рекао је Спичигер.

Званичници за пољоприпреду те земље позвали су све становнике да обрате пажњу на ову врсту, те да у случају примећивања обавезно пријаве њихову појаву.

"У питању је тропски мољац. Тако да нисмо сигурни да би ова врста могла да преживи овде. Надамо се да ће нам становници помоћи да сазнамо да ли је ово био једнократни бегунац или да ли заиста постоји присуство ове врсте на насеем подручју", додао је Спичигер.

Врста "Атлас" мољаца најчешће се сусреће у тропским и суптропским шумама. Необичне шаре на њиховим крилима служе како би отерале потенцијалне грабљивице, а неретко ову врсту, због необичног изгледа називају, "мољац са главом змије".

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести