Најдужа сеоба: Кукавица прешла пут од 12.000 километара

ЛОНДОН: Једна кукавица прешла је пут од преко 12.000 километара од јужне Африке до Монголије, што је најдужа сеоба неке копнене птице која је запањила научнике.
ptica
Фото: pixabay.com

Користећи ознаку која омогућава сателитско праћење, научници су утврдили да је кукавица прешла пут дуг преко 12.000 километара да би се из свог зимског станишта вратила у Монголију, пренео је Би-Би-Си.

Такве ознаке прикачене су за пет птица у Монголији прошлог лета у оквиру заједничког пројекта између локалних научника и Британског фонда за орнитологију како би се пратиле миграције дугих раздаљина.

Једна ознака била је прикачена за птицу названу Онон која је своје зимско станиште у Замбији напустила 20. марта. Птица је прешла хиљаде километара изнад Индијског океана без заустављања, летећи просечном брзином од 60 километара на час, и прелетела изнад 16 земаља да би на крају дошла до Монголије.

Друга птица по имену Бајан, која је зиму провела у близини Килиманџара у источној Африци, стигла је до Јунана у Кини када је највероватније умрла од исцрпљености или су је убили предатори. Та птица је за две недеље прелетела 10.000 километара због чега научници сматрају да није имала довољно снаге да преживи.

Из Британског фонда за оринтологију тврде да је сателитско праћење открило доста тога о дугим сеобама птица. Птице најпре морају да пронађу место са добрим условима за исхрану пре него што крену на пут и морају да знају куда тачно да лете, где им услови ветра иду у прилог. Ови научници тврде да цена миграција није толико велика као што се сматрало у прошлости, али напомињу да је овај пут увек пун бројних опасности, од предатора, олуја, изгладњивања.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести