На Богојављење родитељи децу подстичу да пуше цигарете

ВАЛЕ ДЕ САЛГУЕИРО: Један део церемоније обележавања Богојављања у португалском селу Вале де Салгуеиро, сваке године изазива негодовање међу странцима, јер током те церемоније родитељи подстичу своју децу, међу којима има и оне од пет година, да пуше цигарете.
cigarete portugal tanjug ap
Фото: Tanjug/AP

Локално становништво тврди да се тај обичај практикује вековима као део прославе Богојављања и зимског солистиција, али нико не уме да објасни шта тачно симболизује и зашто родитељи купују цигарете деци и подстичу их да пуше, преноси АП.

Дводневна церемонија, која се завршава недељном мисом укључује и играње око логорске ватре, музику која се изводи уз помоћ папира и избор "краља" који служи вино и грицкалице.

Жозе Рибеириња, писац који је доста писао о церемонијама у том селу, каже да су непознати корени те традиције, али да можда имају везе са поновним буђењем природе и људског живота.

Према његовим речима, то село се придржава многих традиција заосталих од паганских времена и додао да је томе допринело и то што је село удаљено 450 километара од престонице Лисабона, што је допринело очувању традиције.

У Португалу, иначе, забрањено је продавати цигарете особама испод 18 година, међутим ништа не спрецава родитеље да то чине, а португалске власти не чине ништа да спрече ту праксу.

Као и у многим европским земљама, и у тој земљи се предузимају мере за смањење пушења, укључујући делимичну забрану пушења у затвореним просторијама.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести