Мождани импулси претворени у писани текст

Лекари су успели да претворе мождане сигнале за говор у писане реченице у истраживачком пројекту који финансира компанија Фејсбук, а који покушава да промени начин комуницирања са пацијентима са тешким инвалидитетом, преноси Радио телевизија Србије.
m
Фото: pixabay.com

Мождани таласи који се бележе када човек намерава да изговори одређене речи могу се декодирати и претворити у текст брзином која омогућава готово природан ток разговора, показују резултати ове научне студије.

У овом тренутку, софтвер који очитава мождане таласе може да протумачи само одређене реченице које су смештене у његову меморију, али научници верују да је то довољно за почетак рада на конструисању много сложенијег и моћнијег система који ће моћи да преводи речи које особа покушава да изговори у реалном времену.

Лекари са калифорнијског Универзитета у Сан Франциску прихватили су овај изазов у нади да ће створити производ који ће парализованим људима омогућити да течније комуницирају у односу на постојеће уређаје који се контролишу помоћу покрета ока или покретањем мускулатуре по виртуелној тастатури.

„До данас не постоје протетски системи који омогућавају корисницима интеракцију брзином нормалног људског разговора“, напомиње Едвард Чанг, неурохирург и руководилац студије која је објављена у часопису Нејчр.

Истраживање које је финансирао Фејсбук, било је могуће захваљујући тројици пацијената са епилепсијом који је требало да буду оперисани. Пре него што је обављена операција свој тројици су на површину мозга уграђене електроде како би се установило у којој регији мозга настају епилептични напади.

Током боравка у болници, ова три пацијента су пристала су да учествују у истраживању доктора Чанга. Помоћу ових електрода снимане су мождане активности пацијената док су одговарали на девет постављених питања и док је од њих захтевано да прочитају листу од 24 могућа одговора.

На основу ових снимака мождане активности, Чанг и његов тим је конструисао алгоритам који је повезан са уоченим обрасцима. Софтвер је успео да идентификује готово тренутно, и то само на основу можданих таласа, које питање је пацијент чуо и какав је одговор дао, са прецизношћу од 76 и 61 одсто.

EUR/RSD 117.5725
Најновије вести