Краљица Елизабета није имала пасош, навијала је за Арсенал

ЛОНДОН: О приватном животу краљице Елизабете Друге, која је преминула у четвртак у 97. години, није се много знало, с обзиром на то да је ретко давала интервјуе, али је лондонски "Индипендент" открио неколико занимљивих детаља о најдуговечнијем британском владару.
w
Фото: Tanjug (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Тако, британски лист наводи да Елизабета Друга није имала пасош - могла је да путује у бројне земље света без овог документа.

"Пошто се британски пасош издаје у име Њеног Величанства, непотребно је да краљица поседује један такав", писало је на сајту краљевске породице пре њене смрти, уз додатак да сви остали чланови породице имају пасош.

Краљица је имала и два рођендана.

Иако је рођена 21. априла 1926. године, њен "званичан" рођендан је нација славила у јуну на годишњој паради, што је традиционално обележавање рођендана монарха још од 1748. године.

Елизабета је, према речима бившег лидера лабуриста Џеремија Корбина, била навијач Арсенала.

"Знамо да је краљица апсолутно изнад политике. Можда је и изнад фудбала, али многи локалци крију њену тајну да је она, заправо, навијач Арсенала", рекао је Корбин, и сам навијач лондонског тима, у доњем дому парламента 2016. године.

Бивши фудбалер Арсенала Сеск Фабрегас је такође тврдио да је Елизабета уз "тобџије", јер му је то лично рекла током пријема у Бакингемској палати 2007. године.

"Индипендент" додаје да, захваљујући богатом друштвеном календару, краљица је била прави домаћин.

Дочекивала је хиљаде људи у Бакингемској палати, на разним ручковима, вечерама, банкетима и забавама у башти, па је процена да је сваке године дочекивала више од 50.000 гостију.

Британски лист пише и да је пила једну чашу шампањца свако вече пред спавање, цитирајући и њену рођаку Маргарет Роудс, која је тврдила да је краљица умела понекад да попије чашу џина пре ручка или вино уз главно јело.

Познато је и да је течно говорила француски језик, и да се током посета Француској обраћала на француском језику.

Први премијер који је био на функцији када је постала краљица 1952. године био је Винстон Черчил, током њене 70-годишње владавине променило се 14 министара, а Елизабет Трас је постала 15. ове недеље.

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести