Копитар сматран изумрлим појавио се после 30 година

Примерак веома ретке врсте малог копитара, за коју се сматрало да је изумрла, спажен је у џунглама северозападног Вијетнама први пут после 30 година.
v
Фото: Youtube Printscreen

Познат као вијетнамски мишолики јелен, ова врста је уједно и најмањи папкар на свету, а последњи до сада познати примерак угинуо је1990. године, наводи часопис Нејчер еколоџи енд еволушн а преноси РАдио телевизија Србије.

Врста, која носи латински назив Tragulus versicolor , први пут је научно описана 1910. године на основу неколико примерака који су виђени у џунгли око 450 километара североисточно од града Хо Ши Мина.

Због чињенице да ниједан примерак није виђен од 1990. године, стручњаци су претпостављали да је врста изумрла, понајвише због изловљавања и уништавања станишта услед ширења пољопривредних газдинстава.

Међутим, вијетнамски биолог Ан Нгујен, који ради за групу за заштиту животиња Глобал вајлдлајф и студент је на Институту у Лајбницу, већ неко време желео је да утврди да ли су претпоставке тачне или не.

Заједно са колегама Барнијем Лонгом и Ендрјуом Тилкером запутио се у вијетнамске џунгле посећујући села и распитујући се код локалног становништва.

На основу неких сведочанстава, поставили су 30 камера које се активирају на покрет.

„Резултати су невероватни. Био сам пресрећан када смо проверавали камере и затекли снимке и фотографије“, рекао је Нгујен

EUR/RSD 117.5847
Најновије вести