Која људска фела највише мами комарце

„Нема сумње да су појединци комарцима примамљивији због хемикалија које излучују, као и због њихове посебне кожне флоре”, тврди ентомолог и технички саветник америчког Удружења за контролу комараца Џозеф Конлон. Међу њих се убрајају труднице, физички активни, људи који конзумирају алкохол и они с нултом крвном групом.
komarac, pixabay
Фото: Pixabay

Будући да женке комараца привлачи угљен-диоксид који људи производе док дишу, главна мета су им труднице, које га у каснијем раздобљу трудноће издишу 21 одсто више него жене које не чекају принову.

Ови инсекти су посебно агресивни ако нањуше некога ко је управо трчао, вежбао или се бавио неком другом физичком активношћу јер их маме млечне киселине које се тада појачано производе у мишићима и излучују кроз зној.

Студија „Plos One”, спроведена на западу Африке, показала је да су мушкарци који су пили пиво комарцима били сласнији залогај од оних који су гасили жеђ водом. Мали тест направљен је и у Јапану, где су резултати потврдили исто. Неки стручњаци сматрају да се то догађа због тога што алкохол подиже температуру тела.

„Journal of Medical Entomology” објавио је истраживање које тврди да је вероватноћа да комарац угризе некога са нултом крвном групом чак 83 одсто већа. Упркос томе, такви људи имају најмање шансе да оболе од најсмртоноснијег облика маларије – болести коју преносе управо ови двокрилци.

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести