Кина на корак до Марса

Кинески научници саопштили су информацију да је близу завршетак изградње ровера, који планирају да користе у првој кинеској мисији на Марсу 2020. године, пише „Глобал тајмс“.
m
Фото: pixabay.com

Планирана мисија обухвата долазак до Марса и ротацију у орбити ове планете и слетање и кретање по њеној површини. Напомиње се да ће, ако мисија успе — научници моћи да проучавају атмосферу, топографију, геолошке карактеристике и карактеристике магнетног поља планете, што ће помоћи да се одгонетне порекло и еволуција Марса, али и целог Сунчевог система, преноси Спутњик.

​При томе је главни циљ мисије да се пронађу могући знакови живота на Марсу, као и да се научницима помогне да схвате — да ли се услови на Марсу у будућности могу променити, тако да планета буде погодна за живот људи.

Раније је објављено да Кина планира да лансира своју прву сонду на Марс у јулу или у августу 2020. године. Планира се да се мисија изведе са космодрома Венчанг у провинцији Хајнан, уз помоћ ракете-носача Чангженг 5, који би требао да директно доведе сонду за истраживање Марса на геостационарну орбиту Земље и Марса. Према прелиминарним прорачунима, сонди ће бити потребно седам месеци да дође до површине планете, а ако мисија буде успешна — сонда ће послати податке на Земљу 2021. године.

 

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести