Како се уз помоћ науке прави најкремастији сладолед 

БЕОГРАД: Др Лука Михајловић одржаће 17. августа у Музеју науке и технике радионицу израде сладоледа уз помоћ течног азота, као део пратећег програма изложбе "Хладан као лед" аутора Зорана Левића.
r
Фото: pixabay.com

Сладолед је омиљена посластица у врелим летњим данима. 

Током историје правио се на различите начине, а познато је да су га волели и Персијанци и антички Грци.

Музеј уз помоћ науке нуди један другачији рецепт, уз помоћ знања физике и хемије.

Посетиоци ће моћи да пробају сладолед који ће бити направљен уз помоћ течног азота, а који ће бити најкремастији сладолед који су икада пробали.

Током трајања ове атрактивне радионице, посетиоци ће чути причу о историјату сладоледа, особинама леда и воде, емулзијама масти и протеина, као и о томе зашто је баш течни азот изабран за израду ове посластице.

Др Лука Михајловић је докторирао биохемију у Београду и годинама је истраживао алергије и регулацију имуног система. 

Тренутно ради на пољу консалтинга и сервиса везаним за масену спектрометрију.

Дугогодишњи је заљубљеник у природу, едукатор и аматерски фотограф.

Изложба Музеја науке и технике "Хладан као лед" посвећена је историјском развоју, технологији производње и употреби леда на нашим просторима. 

Изложбом Музеј жели да приближи посетиоцима феномен ниских температура кроз приче о свемиру, леденим добима, историјату мерења, технологији и уређајима за хлађење, средствима за расхлађивање, заштитити од ниских температура, саобраћају и спорту.

 

EUR/RSD 117.7842
Најновије вести