Како изгледа живот у Међународној свемирској станици

Лука Пармитано, италијански астронаут који се тренутно налази на Међународној свемирској станици (МСС), недавно је деци из основне школе у Сремској Митровици приближио живот у свемиру, током њиховог директног разговора који им је обезбедила НАСА.
luka parmitano
Фото: Luka Parmitano, foto: Youtube Printscreen

Основци су ступили с њим у контакт радио везом и имали су мање од десет минута да Луки поставе 20 питања, јер веза може да се оствари само када свемирска капсула види земљу на хоризонту. Астронаути ову праксу спроводе у многим државама, те на дечија питања одговарају весело и стрпљиво.

Главнокомандујући на Међународној свемирској станици (МСС) Лука Пармитано, један је од шест чланова посаде. Поред њега, тренутно су у космосу две Американке, један Американац и два Руса. Земљин највећи вештачки сателит на којем се налазе астронаути служи за обављање истраживања и експеримената из биологије, праћење планета, али и тестирање нових материјала и система. Чланови посаде су Кристина Кох, Џесика Мејр, Ендрју Морган (САД), Александар Скворцов и Олекс Припочка (Русија) и Лука Пармитано (Италија).

Живот у свемиру, упркос непостојању гравитације, не разликује се много од живота на земљи. Астронаути спавају у вертикалном положају, али често организују дружења у капсули. Никада не пропуштају амерички фудбал, нити Лигу шампиона. Сви астронаути имају Инстаграм и редовно објављују селфије из свемира.

Лука Пармитано (43) рођен је на Сицилији и бивши је пилот италијанског ваздухопловства. Пре овог задатка радио је као тест пилот, а за астронаута је изабран у мају 2009. године и први пут се отиснуо у свемир истог месеца четири године касније. Тиме је постао најмлађи члан једне експедиције на Међународној свемирској станици, са непуних 37 година. Данас има четири мисије за собом - и 20 самостално изведених експеримената - које су трајале по неколико месеци и тренутно је 400 километара изнад нас у свемирској капсули. Овај италијански инжењер и астронаут Европске свемирске агенције (ЕСА) био је пуковник и пилот италијанске авијације, ожењен је и отац две ћерке, а такође је и активан ронилац, бави се сноубордингом, падобранством, дизањем тегова и пливањем, бициклизмом, док у слободно време воли да чита и слуша музику, те је проглашен и за првог свемирског ди-џеја. Награђен је сребрном медаљом за аеронаутичку храброст од председника Италије, а такође један астероид у свемиру носи његово име - 37627 Лукапармитано.

- Највише бих волео да посетим Марс, мада има толико места које би волео да посетим и на Земљи, јер нисам имао прилику да путујем – рекао је  Пармитано и додао да верује да ће нека од деце са којима је разговарао можда бити у могућности и да посете Марс.

Пармитано каже да из свемира могу да се виде многе људске грађевине, али се виде и мала острва, луке и многе предивне ствари које нису имали прилике да виде на земљи, али јесу из космоса, одакле изгледају фантастично.


Из свемира пуштао музику на Ибици

Астронаут МСС Лука Пармитано постао је први ди-џеј у свемиру када је 13. августа прошле године пустио свој електронски сет музике са МСС током фестивала на Ибици. Познат је и по шетњи по свемиру 2013. године када је имао проблема са оделом, али и по поправци алфа магнетског спектометра изван станице са другим астронаутом уз асистенцију НАСЕ, која је протекла успешно, а задатак проглашен најтежим од поправке Хабла. Поправка је завршена након четири свемирске шетње.


Фото: Youtube Printscreen

- Најдаља тачка коју можемо да видимо удаљена је 6.000 километара и из капсуле видимо многе звезде и планете, али и градове, грађевине и поглед је свакако феноменалан - каже Пармитано. - Муње виђамо често, поготово ноћу и призор је нестваран, јер су по целом небу, видимо и велике облаке који светле пре него што муња засија.

Температура у капсули износи од 19 до 25 степени, што одговара астронаутима у оделима. Када се астронаути повреде, морају сами да санирају рану, а од помоћи им је мала апотека коју имају у свемирској станици. Када се разболе, све чине како би што пре оздравили, а знају и да позову доктора због савета, а ако ништа не помаже, увек могу да се врате на земљу.

- Уколико не можемо да заспимо, исти је случај као и на земљи, узмемо да читамо или слушамо музику, али пошто се будимо врло рано, добро је када заспимо на време - истиче главнокомандујући на МСС. - Сами бирамо музику, коју аплоудујемо са земље и пуштамо их углавном са рачунара. Када је реч о забави, гледамо филмове, ТВ, слушамо музику, дружимо се, читамо...

Пармитано не може да издвоји једну ствар која му је омиљена када је свемир у питању; деца му заиста нису постављала лака питања, иако се наизглед тако чинило, али бављење науком, шетње по свемиру, узлетање и слетање, као и истраживање самог космоса су свакако леп део његовог посла.

- Имамо више свемирских одела и најважније је да су функционална и да нас служе. Различито одело користимо за капсулу, као и за оно за шетњу по свемиру, које нам и није толико важно колико је удобно, већ колико је корисно - каже астронаут Лука. - Живот у свемиру није тежак, некада може бити, али постоје и тешки послови на земљи. Свакако је изазов, те изгледа некад лако и тешко истовремено, али сваки изазов човек мора да превазиђе.

Лука додаје и да имају сладолед, свакако би га јели, али на жалост овај дезерт није на менију астронаута. Храна се бира пажљиво још на земљи пре узлетања, те је Лука на менију за тај дан имао шницлу и поврће, броколи и сир.

Узлетање и слетање имају своје чари, јер код узлетања увек постоји узбуђење због одласка у авантуру, истиче Пармитано, а код слетања је увек присутна радост повратка кући својој породици.

-На станици ми највише фали људски контакт и додир са земље, иако је тешко изабрати само једну ствар, али дефинитивно ћеркин загрљај је оно што ми највише недостаје - каже Пармитано. Шетње по свемиру су нешто на шта се астронаути морају навићи, као и обавезно “црево” којим се морају причврстити за МСС, како не би одлетели…

Када се астронаути врате на земљи осећају се врло тескобно, јер се у космосу навикну на бестежинско стање.

- Уколико смо у свемиру шест месеци и дуже, осећамо се јако, јако тешко када дођемо на Земљу која из свемира изгледа прелепо. Поглед је фантастичан, а боје у којима преовлађају плава, бела и зелена нестварне. Све боје се преливају једна у другу и стапају. Радујем се повратку на земљу када ћу додирнути земљу, осетити ветар и само мирисати ствари - каже Лука, чија је и слика селфи из космоса 2013. године проглашена међу 50 најбољих слика године.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.5746
Најновије вести