Холивуд уз извињење исправља неправду од пре 50 година

ЊУЈОРК: Скоро 50 година након што је америчка Индијанка, припадница староседелачког народа Апача, Сачин Литлфедер (Мало Перо) у вечери доделе Оскара 1973. године изашла на бину да објасни да велики холивудски глумац Марлон Брандо не жели да прими Оскара због начина на који се у холивудским филмовима приказују Индијанаци, америчка Академија филмске уметности и науке јој се извинила за злостављање које је након тога претрпела.
holivud
Фото: pixabay.com

Из Музеја филма америчке Академије данас је саопштено да ће 17. септембра Сачин Литлфедер, која сада има 75 година, бити позвана на вече "разговора, зацељења и почасти", преноси АП.

Када је Марлон Брандо 1973. године освојио Оскара за најбољег главног глумца у филму Кум, Литлфедер је у индијанској хаљини и мокасинама од јеленске коже изашла на сцену као прва Индијанка која је то урадила на једној додели најпрестижније филмске награде на свету.

У свом говору који је трајао 60 секунди, она је објаснила да Брандо не жели да прихвати награду због "начина на који филмска индустрија третира Индијанце, староседеоце америчког континента".

Неки у публици тада су је извиждали, а према речима сведока тог догађаја, глумац Џон Вејн, који се те вечери налазио у бекстејџу, киптео је од беса.

Литлфедер се сећа да је због свог кратког иступања на церемонији доделе Оскара те 1973. године, била изложена вишегодишњој дикриминиацији, подсмеху и физичким нападима.

Објављујући одлуку о позиву на извињење који је упућен овој храброј жени, Музеј америчке филмске академије је пренео речи председника Академије Дејвида Рубина који је написао да је говор који је одржала Литлфедер био снажан јавни иступ "који нас и данас подсећа на неопходност поштовања људског достојанства".

"Злостављање које сте претрпели због своје изјаве било је неоправдано. Емоционални терет који сте преживели и цена коју сте платили за уништену каријеру у нашој индустрији су непоправљиви. Предуго је храброст коју сте показивали била непризната. Због тога вам нудимо наше најдубље извињење и изражавамо вам наше искрено дивљење", написао је Рубин.

Реагујући на писмо Дејвида Рубина Литлфдер је изјавила да је "дубоко охрабрујуће видети колико се тога променило" од времена пре 50 година када је јавно одбила да прими Оскара у име Марлона Бранда због начина на који се у холивудским филмовима приказују Индијанаци.

Тихоговорник са псом
16.08.2022 • 07:36
Мало перо написало је Велику причу.
EUR/RSD 117.2860
Најновије вести