Гени одређују да ли више волите кафу или чај

Иако звучи помало невероватно, последња студија указује на то да генетска структура човека може утицати на то да ли више волите да пијете кафу или чај.
r
Фото: pixabay.com

Новим истраживањем испитује се перцепција људи о горком укусу и начину на који гени утечу на то које ћемо пиће преферирати раним јутром, преноси Кликс.

У новој студији која је објављена пре неколико дана у часопису Scientific Reports, истраживачи су анализирали генетске податке више од 400.000 одраслих особа у Великој Британији у доби од 37 до 73 године. Истраживачи су утврдили да су људи који су носили специфичне гене кључне за стварање афинитета према горком укусу пили више од четири шољице кафе сваки дан и да су мање конзумирали чај.

С друге стране, људи с различитим генетским рецепторским генима за супстанцу пропилтиоурацил су вероватније пили дневно више од пет шољица чаја и мање су пили кафу. Наиме, бити осетљивији на горчину кофеина може изгледати као разлог да не пијете кафу, преноси Health.

"Људи који су посебно осетљиви на горак укус кофеина могу пити мање кафе", каже једна од ауторка студије Meрилин Корнелис.

Такође, студија је дошла до резултата како гени, ма колико били важни, не морају нужно утицати на то да ли више волите пити кафу или чај. Стручњаци говоре како се временом можете адаптирати на горак укус кафе иако ваши гени немају афинитета према том укусу.

EUR/RSD 117.5704
Најновије вести