Фламингоси се друже као људи, важан им физички изглед

ЛОНДОН: Фламингоси, птице познате по ружичастом перју и дугим ногама, попут људи воле да се друже и лојални су пријатељи, али и да се друже на основу физичког изгледа, открило је најновије истраживање научника са универзитета у Великој Британији.
1
Фото: pixabay
Такође, трајна партнерства међу фламингосима укључују парове који сваке године праве гнезда и младе, као и истополне пријатеље и групе од три до шест блиских пријатеља, преноси Нешенел џиографик.
 
Шест врста фламингоса насељава велика слана или алкална језера, блатњаве или плитке лагуне широм света, укључујући Америку, Африку, Европу и Азију, а јата ових птица обично се крећу у хиљадама.
 
Шеф научног тима Пол Роуз рекао је да је циљ био да се открије да ли фламингоси стварају сложене везе унутар својих великих група.
 
Подаци о овим птицама скупљани су у периоду од 2012. до 2016. године и за то време је уочено да фламингоси одржавају селективно стабилна пријатељства, која су углавном карактерисала стојећи заједно.
 
Како је истакао, попут људи, ове птице избегавају одређене јединке, како не би дошло до сукоба, односно да би избегле стрес и борбу.
 
"Један од начина за смањење стреса за фламингосе јесте избегавање птица с којима не живе. Ако се једна птица превише приближи другој, користиће се својим дугим вратом и кљуном за напад с времена на време како би утврдила да има дужи врат од друге. Дужина врата за фламингосе је као мерило пријатељства", рекао је Роуз.
 
Џери Лоренц са Универзитета у Мајамију рекао је да је примећено и да фламингоси бирају за пријатеље некога сличног, некога с ким се не сукобљавају, а њихово ружичасто перје такође игра важну улогу у склапању пријатељстава - што је сјајније перје, то их потенцијално чини пожељнијима за пријатеље.
 
Роуз је додао и да фламингосе у зоолошким вртовима не треба раздвајати пошто су им пријатељства толико важна као и да њихова јата треба да имајуу што више птица како би се лакше пронашао компатибилан пријатеља са којим ће се дружити.
EUR/RSD 117.5920
Најновије вести