Ебола ускоро излечива болест?

Испитивање два лека показало је знатно побољшање када је у питању стопа преживљавања оболелих од еболе, па би та болест ускоро могла да постане излечива, јавља Радио телевизија Србије.
e
Фото: pixabay.com

На пацијентима у Конгу, где је избила велика епидемија еболе, тестирана су четири лека. Показало се да су два медикамента знатно ефикаснија од осталих у лечењу ове болести

Према извештају Светске здравствене организације, уколико се терапија тим лековима започне у раној фази болести, могућност преживљавања виша је од 90 одсто.

Делују тако што нападају вирус еболе антителима, поништавајући његов утицај на ћелије. Лекови су развијени употребом антитела која потичу од особа које су преживеле еболу.

„Потпуно излечење можда није могуће чак и ако имате 100 одсто ефикасан лек. Људски фактор је и даље важан – обратити се за помоћ у раној фази“, каже Кристијан Линдмајер из Светске здравствена организације.

Превенција, надзор, активно проналажење случаја и прихватање чланова тима и партнера унутар заједница изузетно су важни за стопу преживљавања. Људи се охрабрују да пазе на своје најмилије и већ са првим симптомима потраже негу и помоћ.

Вирус се преноси директним контактом с крвљу, телесним излучевинама и путем ткива заражених животиња или људи.

Након раздобља инкубације, у року од два до 21 дана појављују се рани симптоми болести попут повишене температуре, мучнине, грознице и интензивних болова у мишићима.

Каснији знаци фаталне болести појављују се у зависности од тога који су органски системи у телу захваћени вирусом. Ебола је у последњих годину дана у Конгу однела више од 1.800 живота.

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести