Duvalius djokovici - инсект назван по најбољем српском тенисеру

Нова врста инсеката, пећински предатор трчуљак, откривен у Симиној јами на планини Повлен, названа је Duvalius djokovici (Ђоковићев дувалијус), у част тенисера Новака Ђоковића, објавила је данас Радио-телевизија Србије.
djokovic
Фото: Youtube Printscreen

Научни рад са открићем и описом нове врсте инсеката у Симиној јами, која се налази у селу Горње Кошље у околини Љубовије, објављен је пре неколико дана у реномираном међународном зоолошком научном часопису Анналес Зоологици Фенници, саопштио је Биолошки факултет у Београду.

Нову врсту су описали професор др Срећко Ћурчић и др Никола Весовић са Универзитета у Београду - Биолошког факултета као и ентомолог и биоспелеолог Драган Павићевић из Београда.

Типске примерке ове врсте су сакупили биоспелеолози Милош Кураица, који је и један од аутора овог научног рада, и др Ива Њуњић.

Duvalius djokovici веома је ретка и уско локализована врста инсеката трчуљака, наводи се у саопштењу Биолошког факултета.

"Насељава Симину јаму и нигде се више не може наћи у свету. У питању је ситна, потпуно слепа и депигментисана врста инсеката са дугачким ногама и антенама. Она је јако хитра и грабљива, а храни се другим ситним животињама које насељавају ту јаму", навдено је у саопштењу.

Publisher ID
sasa.popovic
Created
Fri, 10/07/2022 - 12:42
Media name
в
EUR/RSD 117.3380
Најновије вести