Девојчица тужила хор дечака што неће да је прими

БЕРЛИН: Деветогодишња девојчица тужила је берлински хор дечака јер је није примио у своје чланство, а суд ће сутра донети одлуку, јавила је агенција АП. 
1
Фото: pixabay.com

У тужби се тврди да је она одбијена само због свог пола и да је то родна дискриминација. 

Државнии катедрални хор, основан 1465. године, један је од најпознатијих хорова дечака у Немачкој. Оснивач је био Фридрих Други од Браденбурга и за протеклих 554 године никада није примио за члана неког женског пола. 

Девојчица чије име и порекло нису објављени, јавила се на аудицију у марту ове године и није примљена. 

Хор тврди да то што је одбијена није само зато што је женског пола и њој би био понуђен ангажман да је показала изузетан талент. Суд је констатовао да није показала да јој глас испуњава захтеве који се траже од кандидата који долазе на аудицију. 

Девојчицина мајка, која је поднела тужбу у њено име, тврди да је одбијање да буде примљена дискриминаторно и крши њено право да јој се пруже исте шансе као другим кандидатима иако се ради о хору који финансира и држава.

Адвокаткиња Сузан Бреклајн изјавила је да је њена клијенткиња певала у различитим дечијим хоровима од 2016. до 2018. године и да је била одбијена чим се пријавила на аудицију, тако да јој није дата шанса да покаже своје знање и умеће. 

Децембра прошле године добила је писмо од шефа Академије музичке уметности да никада неће бити примљена у хор дечака. 

У хору има 250 дечака од пет до 25 године, а подељени су у 11 хорских група. Дечаци који су музикални али нису музички образованин, добијају подуку без плаћања школарине. 

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести