Ђелије рака претворили у сало

Стручњаци са Универзитета у Базелу успели су да натерају ћелије рака дојке да се претворе у сало и тиме постану потпуно безопасне, јавља РТС.
k
Фото: pixabay.com

 

Да би постигли тако нешто научни тим пратио је чудан пут метастазирања ћелија рака. Њихов успех је само први корак, али је напредак веома обећавајућ.

Када посечете прст или када фетус почне да формира органе, ћелије епитела почињу да се мењају у једну врсту матичних ћелија по имену мезенхимске матичне ћелије, које се потом поново претварају и формирају оно ткиво које је потребно телу.

Овај процес је познат као епително-мезенхимска транзиција, а већ неко време је познато да ћелије рака овим или супротним процесом, мезенхимско-епителном транзицијом, могу да се шире кроз тело и метастазирају.

Због тога су истраживачи у мишеве усадили агресивни облик човечјег рака дојке, да би онда мишеве третирали са два лека "росиглитазоне" и "траметиниб".

Захваљујући лековима, ћелије рака су, уместо да се прошире током процеса метастазирања, се претвориле у масне ћелије, путем процеса који се назива адипогенеза.

„Резултати показују да је терапија индуковала адипогенезу у ћелијама рака“, наводи се у студији.

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести