Дечаци пронашли златне полуге вредне 80.000 евра

ПАРИЗ: Двојица француских дечака пронашла су две златне полуге вредне 80.000 евра, играјући се у породичној кући на селу током карантина због пандемије корона вируса.
t
Фото: pixabay.com

Породица десетогодишњака одлучила је да напусти Париз одмах након што је француска влада увела мере карантина и преселила се у породичну кућу у Вендому, југозападно од главнога града.

Дечаци су пожелели да у башти направе кућицу од грања, лишћа и чаршава, па им је отац рекао да узму старе бакине покриваче из ормана у соби за госте, преноси СиБиз.

"Док су из ормана извлачили покриваче, из њега су испала два прилично тешка предмета", испричао је Филип Роијак, локални антиквар и колекционар за француску БФМТВ.

Дечацима необични предмети нису били занимљиви па су их вратили у орман, али када су оцу испричали шта се догодило, он их је замолио да му донесу те необичне предмете, помисливши да је реч о бакиним држачима за ножеве.

Кад их је боље погледао, назвао је Роијака и послао му фотографије, након чега му је антиквар објаснио да је реч о двема златним полугама, од којих је свака тешка један килограм.

Обе су понуђене на онлајн аукцији Роијакове аукцијске куће, а вредност им је процијењена на 40.000 евра по комаду.

Установљено је да их је бака купила 1967. и да имају и сертификат о куповини.

"Цена злата порасла је због пандемије корона вируса па ћемо још мало причекати да вредност полуга још порасте. Могли би да добију барем 100.000 евра", проценио је Роијак.

Дечаци нису били спремни да се вредног открића одрекну без накнаде, па су им родитељи обећали да ће у башти изградити базен.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести