Центар Москве преплавили наранџасти љигавци

Центар Москве нападају необични мекушци. Тверска улица је буквално преплављена џиновским пужевима голаћима који се размножавају незадрживим темпом, јавља Радио телевизија Србије.
gol
Фото: Youtube Printscreen

Екипа руске државне телевизије Росија 1 забележила је панику насталу у једној од централних московских улица због инвазије необичних наранџастих придошлица које су се, као у неком хорор филму, размилеле по дворишту.

И друштвене мреже су ових дана преплављене фотографијама ових необичних створења која никада раније нису виђена у двориштима руске престонице. Зоолози су утврдили да је у питању Лузитански пуж голаћ једна од несумњиво најштетнија врста голаћа у Европи, и један од најштетнијих пужева у целом свету.

Пореклом је са Пиринејског полуострва и југа Француске. Први пут је описан 1868. године у Португалији, а потом је пронађен у Шпанији и Француској. Половином прошлог века ова врста поприма инвазиван карактер и почиње да се шири по Европи и свету. Прво је продрла у Швајцарску 1955. године, а потом се њено ширење наставило забрињавајућом брзином.

Зоолог Иља Гомиранов наглашава да ова врста животиња нема природне непријатеље у Москви. Према томе може да се развија прилично интензивно. Захваљујући способности да живи у веома различитим климатским условима и стаништима, као и томе што је сваштојед, Лузитански пуж голаћ је за кратко време настанио сва климатска подручја у Европи, од Медитерана на југу до Скандинавије на северу, и свугде формира веома густе популације.

Како наводе локални становници, врло су прождрљиви и могу да поједу зеленило у башти за само један дан.

Познато је да ова врста пужева биљну исхрану допуњује једући различите органске отпатке, хартију и картон, ларве инсеката, па чак и друге врсте пужева.

Лузитански голаћ лако савлада бројне домаће врсте пужева са кућицом, укључујући и виноградарског, а канибализам унутар популације се јавља при већем нагомилавању голаћа.

Лузитански голаћи могу да се креће по асфалту, пењу на зидове кућа, завлаче у контејнере и различита друга места, где се други голаћи уобичајено не налазе.

Спада у најкрупније пужеве, са дужином истегнутог тела од седам до 15 центиметара, и тежином од три до 27 грама.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести