Бројке које ће дефинисати наредних 100 година наше планете

ЊУЈОРК: Старење становништва, пад наталитета у неким деловима и пренасељеност у другим деловима планате, биће неки од највећих проблема са којима ће се Земља суочити до 2100. године.
starimo ilustracija EPA
Фото: EPA/ANTONINO DI MARCO, ilustracija

Према неким проценама УН, светска популација ће до 2100. године достићи бројку од 11,2 милијарде људи. 

Подаци указује да Африка има највећи допринос расту популације од средине па све до краја 21. века. 

Примећује се како ће "црни континент" преузети на себе раст броја људи, док ће развијене земље успорити раст популације, а бројне државе ће искустити велики пад популације.

Међу израженим променама истиче се и значајно смањење наталитета, као и старење становништва широм света, пише Индепендент.

Број људи на планети ће се повећати, али Земља сигурно неће

На Земљи већ сада живи превише људи, тврди једна од најутицајнијих научних саветница у америчкој влади. Нина Федороф је Би-Би-Сијевом програму "Оне Планет" рекла како су људи премашили земљине “границе одрживости”.

"Људи ће морати да се довијају на разне начине око тога како да користе воду и узгајају житарице. По питању производње хране не желимо да се вратимо у 19. век", рекла је докторка Федороф.

Раст становништва је посебно карактеристичан за индустријски најмање развијене земље света, па његов утицај на ресурсе Земље не може бити много велик, јер опште гледано - они троше мање од остатка света (афричке државе), пренео је Блиц.

Како се свет мења и неразвијени делови добијају индустрију која се шири, с њиховим променама мењају се и навике људи. 

Ако се ниво потрошње карактеристичан за богате земље данашњице пренесе на остатак света, тешко је очекивати да ћемо уопште имати било какве ресурсе.

EUR/RSD 117.5101
Најновије вести