Британски златник из 1937. продат за милион фунти

ЛОНДОН: Редак британски суверен, врста златника искована 1937. године за време владавине краља Едварда VIII, продат је на аукцији једном приватном колекционару за милион фунти (1,31 милиона долара), поставши тако најскупља британска кованица икада.
z
Фото: Tanjug (Jutjub/printskrin)

Тај новчић је једна од шест кованица које је припремила Краљевска ковница 1936. године, када је Едвард постао краљ, која је требало масовно да се производи и пусти у оптицај од 1. јануара 1937. године, преноси Ројтерс.

Међутим, Едвард је абдицирао у децембру 1936., одрекавши се престола како би се оженио америчком држављанком, разведеном Волис Симпсон, тако да је производња обустављена и кованица са његовим ликом нкада није пуштена у промет.

Кованица суверен је врста златника номиналне вредности од једне фунте. Више није у оптицају, али се у Британији још увек прихвата као легално средство плаћања.

Направљен од 22-каратног злата, нешто је мањи и лакши него данашња кованица од једне фунте, пречника 22 милиметра и тежине 7,98 грама.

Суверен с ликом Едварда VIII је једна од најређих и најзанимљивијих кованица за колекционаре на свету, тако да не чуди што је поставила нови рекорд у сфери британског кованог новца, изјавила је Ребека Морган, шефица за колекционарског сектора Краљевске ковнице, чија традиција сеже 1.100 година уназад.

Од шест оригиналних искованих примерака с ликом Едварда VIII, четири су у музејима и институцијама, а два у приватном власништву.

Све до 1970. године није се знало да они постоје јер су били склоњени у трезор и нису третирани као део музејске колекције Краљевске ковнице због осетљивости Уједињеног Краљевства на Едвардову абдикацију.

Краљевска ковница је ову специјалну кованицу набавила од колекционара у Сједињеним Државама и вратила је у Британију за новог купца.

EUR/RSD 117.5559
Најновије вести